Välkommen till
BarfotaOraklet

De fyra årstiderna

De fyra årstiderna 0ch dess elementen

Det var snösmältning och det var ett tydligt tecken på att våren har anlänt. Luften kändes fuktig, inte riktig varm än, men lovande. På promenaden i skogen krasade snön lite, fortfarande och det droppade friskt från istapparna som var på berget. Videkvistarnas knoppar hade svällt upp och det fanns tydligt hopp om att det skulle bli videkissar i år igen. Jag visste att när våren anlänt med snödropparna och krokusarna i rabatten så är det inte långt kvar till sommaren. Allt börjar bli ljusare och varmare. Träden börjar få små blad i sina kronorna. Pollenrapporterna börjar ta mer plats i nyhetsflödet också.

Så kom då äntligen den efterlängtade sommaren med sitt ljus och sin värme. Det är helt underbart när man kan stoppa ner sina fötter i vattnet och bara njuta av svalkan som vattnet ger. Häggens och syrenens blommor doftar riktigt sommar. Höjdpunkten på sommaren är egentligen midsommar då man firar vårens arbete, sådd, plantering av växter och örter. Och sommarens ankomst med enbart dag och ingen natt. Man kan nu vila och ta det lugnt inför hösten. Hoppas på riklig skörd, också.

Det blev som vanligt lite för varmt mitt i sommaren så jag försökte hitta svalkan där det gick. Det fick mig att tänka på en sommar som jag ska berätta om. Det var en särskild sommar. Det var riktigt hett och jag hade svårt med värmen som vanligt. Torkan blev bara värre och värre. Mindre sjöar och vattendrag torkade ut. Minsta lilla gnista skulle bli förödande, det visste vi alla. Till och med mina kamrater som dyrkade solen, valde skuggan oftare och oftare. Dem pustade och gnällde på att det var för varmt. Jag skrattade lite åt dem och sa att nu vet dem hur jag har det varje sommar. Då kom ett par turister på att man kunde nyttja allemansrätten och grilla lite. Det blev en av historiens största katastrofer i Sverige, sedan urminnes tider. Hela befolkning, man ur huse, försökte med alla medel att begränsa elden men vi klarade inte av det själva, utan vi fick hjälp av grannländer och andra frivilliga att släcka elden. Det tog månader innan allt var släckt. Det blev en riktig katastrof för miljön, djuren och de människor som drabbades. En sommar vi sent ska glömma. Jag minns den varje sommar, numer.

Temperaturen går ner långsamt till höstliknande värme det vill säga, varmt på dagen men kallt på natten. Det gör också att jag äntligen bli människa igen. Hösten innebär också att man kan börja skörda alla örter, frukter och bär som planterades på våren. Att göra saft och sylt är en syssla som jag absolut förknippar med hösten. Att torka frukter, bär och örter är också en del av göromålen som man sysselsätter sig med på hösten. En annan sak är att jag älskar är att gå ut i skogen och plocka svampar. När jag sitter på förstukvisten och rensar svamparna får jag den jordiga doften av skog i näsan. Det är något jag förknippar med rening och minnen. I slutet av hösten upplever man alla färger och sinnena fylls med  höstens alla dofter av skördade äpplen med mera.

Så känner man hur vintern är i antågande när jorden går ner i sparlåga. Det är tid för återhämtning och kölden gör att det blir mer trivsamt inne. När det frusna vattnet faller som snöflingor och inte längre är självskottande,  så är det tid för meditationer. Snön faller nu tungt ner på jorden och vi närmar oss vintersolståndet som är en av högtiderna jag alltid ser fram emot. Det är mycket att göra inför högtiden med matlagning, bakning och städningen. Den innebär att begrunda sitt gångna halvår med såddens resultat, skörden av örter, frukt och bär som har syltats, saftats och torkats. När allt går i vinterdvala och jorden gör sig redo för att våren ska komma nästa år igen.

 


 


Relaterade Inlägg

Pyssel

Prövningar

Bilder på och inuti Rämmens Kursgård