Konflikt, Skuld!

Konflikt, Skuld!

Konflikt, Skuld! 

Lisa är på väg till jobbet. Hon ska ha ett föredrag om konflikthantering nu på morgonen på Tulpangårdens kursgård. Hon är sen. Hon skyndar sig till bilen och åker mot kursgården. Det är lite halt ute efter att det varit några minusgrader under natten. Hon närmar sig en korsning tittar hastigt men det verkar inte som om någon kommer. Hon gasar på och då ser hon den svarta bilen komma från sidan i ganska hög fart. Hon bromsar så hårt hon kan och bilen bara fortsätter in i korsningen.

Ingemar har ätit sin frukost han har tittat på temperaturmätaren och ser att det är nu nollgradigt. Det har varit minusgrader under natten så han tar det säkra före det osäkra och åker lite tidigare än vanligt. Han närmar sig korsningen och ser ingen komma, så han gasar på lite lätt, just då ser han en silvergrå bil som ökar farten in i korsningen. Han står på bromsen men det är halt och bilen bara glider vidare.

Lennart som tar sin morgonpromenad med sin hund Chicko ser hur två bilar närmar sig varandra i korsningen utan att sakta ner, som dem borde. Han har skrivit till kommunen många gånger om den här korsningen. Det är dålig sikt, från vilket håll man än kommer ifrån. Han känner att det är halt ute och han ser hur bilarna bromsar på den isiga gatan. Han ser också att båda bilarna börjar bromsa försent. Det kommer att smälla, tänker han, just som de båda bilarna krockade med ett brak. Han har stannat till, för att se om det finns något han kan göra. Är någon skadad eller klarade dem sig. Finns det någon hund i bilen, tro? tänker Lennart. Han ringer till larmcentralen samtidigt som han försöker få en överblick.

- Helvete, säger Lisa rakt ut till sig själv. Hon kliver ut ur bilen och tittar sig omkring. Då kommer Lennart fram och frågar:

- Hur gick det? Är du okej? Var någon med dig i bilen? Frågorna är många och Lisa är i chock.

- Ja, jag är okej och det var ingen mer i min bil men jag är sen till mitt föredrag som jag ska ha om 20 minuter borta i Tulpangården, svarar Lisa.

- Satans fruntimmer, min bil är sönder, skriker Ingemar inne i sin bil. När han kliver ur sin bil och ser efter hur skadad bilen egentligen är, blir han ännu argare.

Lennart närmar sig Ingemar med stor försiktighet, eftersom han har mötte sådana här killar förut. Förra gången han mötte en sådan här kille, åkte han på stryk och fick åka till sjukhuset för att sys ihop. Det lärde Lennart att hålla distans.

- Gick det bra med dig, frågar Lennart försiktig och ville inte gå för nära.

- Ja, med mig är det ingen fara men min bil är totalkvaddad, svarar Ingemar irriterat.

Lennart pratar i sin telefon med larmoperatören som vill veta vad som hänt. Lennart säger till operatören att det inte verkar vara någon personskada men två bilar har krockat i den farliga korsningen. Han fortsätter att berätta för larmoperatören att han skrivit till kommunen om just den här korsningen. Larmoperatören säger till Lennart att hon skickat en polispatrull till platsen och att hon vill att Lennart är kvar till polisen kommer.

Lennart svarar, att det skulle han absolut vara.

Ingemar som klivit ur sin bil och sett sina skador är riktigt förbannad och talar om för Lisa med stora bokstäver:

- En sådan klåpare som du, ska genast lämna tillbaka körkortet till den du snott det av. Att ha sådana som du i trafiken så kan man ju förstå varför det blir dödsolyckor hela tiden. Jag ska se till att du, personligen, får betala mina skador och mitt inkomstbortfall från jobbet också! skriker Ingemar och är alldeles röd i ansiktet.

Lisa är fortfarande i chock och förstår inte varför Ingemar är så arg. Han är ju inte skadad, som tur är. Så varför skriker han, undrar hon.

-Ta det bara lugnt, fröken, sa Lennart och fortsatte:

- Jag har ringt till larmcentralen och dem skickar en patrull, så ska det nog lösa sig.

Hon tittar på sin bil och inser att dem båda två haft tur att ingen av dem skadades. Hennes bil kommer troligen att skrotas. Nu känner Lisa att det börjar sjunka in, att det kunnat gå mycket, mycket värre.

- Din lilla jävla pissråtta, så där beter man sig inte mot andra människor, säger Lisa argsint. Du skulle ha lämnat företräde i den här korsningen. Så skulden är din, hela skulden, fortsätter hon. Ska någon ha ersättning, så är jag, avslutade hon.

Ingemar blir helt ställd. Han har aldrig mött en person, ännu mindre en kvinna, med det ordförrådet. Han känner sig fullständigt överkörd.

Polisen kom!

De utreder olyckan på plats och flera människor har kommit till platsen. En av poliskonstaplarna tar upp vittnesmålet från Lennart och den andre frågar Ingemar om hur han anser att olyckan har hänt.

- Jag körde försiktigt mot korsningen och tittade noga så att ingen kom. Sedan körde jag in i korsningen men precis som jag började köra in i den kom den silverfärgade bilen i hög fart med gnisslande bromsar. Då förstod jag att det kommer att smälla, så jag bromsade så mycket jag kunde, sa Ingemar och fortsatte, sen small det och här står vi nu!

Poliskonstapeln hade antecknat allt som Ingemar sagt innan han gick fram till Lisa.

Han frågade hur hon hade upplevt olyckan.

-Jag var lite sen, började Lisa, och när jag närmade mig korsningen tittade jag och det var helt fritt, så jag fortsatte, men jag minskade inte ner farten eftersom jag såg att det var tomt. Då kom en svart bil i mycket hög fart så jag ställde mig på bromsen men det var mycket halt. Halare än jag förutsett och när han fick se mig nästan inne i korsningen slog han på bromsen. Jag såg paniken i hans blick när han tittade på mig precis innan det smällde.

Poliskonstapeln antecknade Lisas berättelse samtidigt som bilarna bärgades. När allt var klart åkte Lisa med sin bärgare och Ingemar med sin.

 

Relaterade Inlägg

Hur det känns att vara nykär!

Hur det känns att vara nykär!

Vårt första möte!

Vårt första möte!

Oskyldigt bus!

Oskyldigt bus!

Hur låter andar?

En vardaglig betraktelse!

Uppfinnaren